Sminktetoválás

Tudnivalók sminktetoválás előtt

Az alábbi tényezőket mindenképpen vedd figyelembe mielőtt sminktetoválást készíttetsz!

VÉGLEGES A SMINKTETOVÁLÁS?

Semmi sem végleges, a tetoválás sem, mivel a bőrünk kopik. A testtetoválók által készített tetoválások mélyebbre kerülnek, ezért nem tűnnek el olyan gyorsan, viszont a festék színe ott is megváltozik, sokszor igen előnytelenül. Ezért ezeket a tetoválásokat is fel kell frissíteni időnként, hogy szép legyen a színük. A végleges tetoválás már csak azért sem lenne jó megoldás, mert sajnos az arcunk sem marad a helyén! Az életkorunk előrehaladtával és a gravitáció miatt megereszkedik a bőrünk, minden lejjebb csúszik...a tetoválás is...ezért pont jó megoldás, hogy az elhalványult sminktetoválásokat időnként, néhány évente lehet egy kicsit fiatalító jelleggel feljebb korrigálni.

MILYEN GYAKRAN KELL FRISSÍTTETNI A SMINKTETOVÁLÁSOKAT?

Évszaktípushoz illő pigment színekEz egyedi. A bőrtípustól, életkortól, környezeti hatásoktól (pl. UV sugárzás) és a bevitt pigment minőségétől, mennyiségétől, színétől (sötét, vagy világos) függ. A szálazott szemöldöktetoválás esetében nem szabad nagyon sok festéket vinni a bőr alá, mert összefolynak a szálak és egy sűrű maszat lesz a végeredmény. Vékony szálakat kell húzni - így lesz esztétikus, természetes. Viszont éppen ezért ezt a fajta sminktetoválást kell a legsűrűbben frissíttetni. Ha világos a hajad, akkor célszerű világos festékkel végezni a tetoválást. Viszont a halványabb festékek sajnos előbb is fakulnak meg, mint a sötétebb barna színek! Az ajak- és szemhéjtetoválásokat ritkábban szükséges frissíttetni, mivel sokkal több festék kerül a bőrbe és ezeknek a pigmenteknek általában erősebb a színe. Az emberi bőr, amíg csak élünk kopik. Az alsóbb sejtsorok mindig tolódnak felfelé, a bőr felszíne pedig folyamatosan kopik. A bőrünk teljes felszíne átlagosan 28 naponta kicserélődik ez miatt. Tehát a tetovált bőr a festékezett bőrréteggel együtt szintén kopik. Ezért halványulnak a sminktetoválások. A KÖVETKEZŐ ESETEKBEN GYORSABBAN KOPIK A BŐR: a zsíros és vízhiányos bőrtípusúak bőre gyorsabban kopik (korpás szeborea, olajos szeborea), a fiatal korosztály bőre szintén gyorsabban cserélődik, mint az érettebb korosztályé, illetve az UV sugárzásnak gyakrabban kitett bőr (napozás, szoláriumozás) szintén gyorsabban kopik.

Az átlag alapján a szemöldöktetoválásokat 1-2 éven belül, szemhéj- és ajaktetoválásokat 2-3 évente szükséges frissíttetni, ahhoz, hogy folyamatosan szép és üde legyen.

NAPOZÁS, SZOLÁRIUMOZÁS (UV sugárzás), NYARALÁS, STRAND, USZODA, WELLNESS

WellnessNyáron is végezhető sminktetoválás, csak ekkor kerülnöd kell a direkt napozást 2 hétig, valamit az alábbi tényezőkre kell figyelemmel lenni: Sminktetoválás előtt legalább 1 hétig ne napoztasd, szoláriumoztasd az arcodat, mert a bőröd elveszíti a nedvességtartalmát, rugalmatlanná válik. Ez miatt sokkal érzékenyebbé, vérzékenyebbé válik a bőröd és így fájdalmasnak fogod érezni az érzéstelenítés ellenére is. Sminktetoválás után minimum 2 hétig TILOS a napozás, szoláriumozás - sminktetoválásod minősége sínylené meg! Sminktetoválás után 2 hétig TILOS bármilyen módon feláztatni az érintett bőrfelületet, mert a fellazult bőrből foltosan távozik a festék, valamint nagy a fertőzésveszély is! Javaslom, hogy az ilyen jellegű vizes/napozós programok előtt legalább 2-4 hét teljen el a sminktetoválásod elkészítésétől számítva, vagy inkább utána készíttesd el.

MENSTRUÁCIÓ, TERHESSÉG, SZOPTATÁS

Terhesség, szoptatási időszak alatt, menstruáció első 2 napján, ill. az azt megelőző 2 napon nem ajánlatos a sminktetoválás! A fájdalom küszöb ilyenkor alacsonyabb és a hormonháztartás is mindhárom esetben megváltozik, ami azt eredményezheti, hogy a pigmentek nem maradnak meg maximálisan a bőrben!

MIT TUDSZ TE TENNI A FÁJDALOMMENTESSÉG ÉRDEKÉBEN?

Sminktetoválás előtt aludd ki magad rendesen, ne pár óra alvás után, vagy egy átmulatott éjszaka után gyere, mert fájdalomküszöböd is alacsonyabb ilyenkor! Ne rohanj közvetlen utána sehova, mert azon fogsz idegeskedni, hogy odaérsz-e! Egyél, igyál előtte - mert az éhség is negatívan befolyásol! Menstruáció első 2 napját és az azt megelőző 2 napot kerüld!

HERPESZ

A herpesznek is köszönhető, hogy eltűnik a száj kontúrja, ezért főleg azoknak volna szükségük ajaktetoválásra, akik ettől a problémától szenvednek. Akinek valaha is volt herpesze, annak sajnos megbújik a szervezetében ez a vírus és bizonyos hatásokra, stresszre újra aktivizálja magát. Az ajaktetoválás pont ilyen hatás, előhozza ezt a problémát. Viszont van rá megoldás, meg lehet előzni! Herpesz ellenes gyógyszer alkalmazásával megúszhatod, hogy a friss ajaktetoválásodnak ne essen semmi baja! Orvos által felírható, vény köteles gyógyszerek alkalmasak a megelőzésére (pl. Telviran, Herpesin) A tetoválás előtt 3 nappal már el kell kezdeni a szedését, majd tovább folytatni, összesen 1 héten át kell szedni. Aki erőteljesebben herpeszes, annak a nagyobb dózis szükséges. Erről az orvosoddal konzultálj! Mindenképpen jelezd, ha szokott lenni herpeszed! Herpesz kialakulása esetén az jaktetoválás után javasolt otthon a Bioptron lámpa használata, mely gyorsítja a gyógyulást.

SMINKTETOVÁLÁSOK UTÓÁPOLÁSA OTTHON

Mindegyik sminktetoválást 1 hétig-10 napig ápolni, kenegetni kell! Mindegyik területet gyakran kell bekrémezni, hogy folyamatosan vékony védőréteg vonja be, ezért kb. 3 óránként nézz rá, hogy kell-e pótolni a krémet/balzsamot! Ha hagyod kiszáradni a tetoválásodat, vagyis nem kened be, akkor kiszárad a bőröd és kidobhatja a tetováló pigmenteket! Így hiányossá, foltossá válik a sminktetoválásod! Túl vastagon sem jó bekenni, mert akkor kissé szauna hatást érsz el vele. A szemöldök- és ajaktetoválásokhoz a balzsamos állagú ápolók alkalmasak. A szemhéjtetoválásokat leginkább a szemkörnyék ápoló krémmel jó kenegetni, mert ezt speciálisan a szem körüli finom bőrre tervezték, melytől nem könnyezik és nem vált ki allergiás reakciót. Szalonunkban mindféle ápolószert be tudsz szerezni. Sminktetoválás után 2 hétig nem érheti víz és nem szabad UV sugárzásnak kitenni! Tehát 2 hétig TILOS a szolárium, direkt napozás, szauna, uszoda, gőzfürdő. Nem szabad kitenni a friss tetoválást fertőzésveszélynek! Vakargatni, kaparni szintén TILOS! Gyógyuláskor viszkethet, ilyenkor egy fültisztító pálcikával és némi krémmel simítsd át.

Közvetlen sminktetoválás után jól eshet az érintett bőrfelületnek egy kis hideg borogatás - ezt mindenképpen száraz hideggel végezd pl. jégzselével, vagy ha ilyen nincs otthon, akkor a fagyasztott cukorborsó (zacskóstul!) is megteszi, csak az a lényeg, hogy a tetoválásodra mindig tiszta, száraz anyagot tégy, arra helyezd a hideget. Nem vizezheted, nem érheti fertőzés és nem szabad elfagyasztani!

HÁROM HÓNAPON BELÜLI KORREKCIÓ

Ez egy ismétlő tetoválás, melyre azért van szükség, hogy a lehető legoptimálisabb mennyiségben, színösszeállításban és időben kerüljenek be a pigmentek a bőrödbe.

Korrekció1 hónap múltán válik láthatóvá az első tetoválás eredménye melynek függvénye, hogy milyen festékkel végezzük a korrekciót. Nem muszáj ugyanazzal a színnel végezni, mint első alkalommal. Ilyenkor még tudok változtatni a színén pl. tudom melegebb, vagy hidegebb hatásúra tetoválni, tudom sötétíteni, vagy halványítani az árnyalatát, illetve a formáját is lehet még egy kicsit variálni.
A korrekciós tetoválást leghamarabb az első tetoválást követően 1 hónap múlva, de lehetőleg 3 hónapon belül kell elvégezni. Miért fontos ezeket az időpontokat betartani? Mert legalább 1 hónap szükséges a pigmentek végleges színének a kialakulásához - ezért nem tanácsos előbb elvégezni a korrekciót. Valamint azért 3 hónapon belül, mert ha nem erősítjük meg időben a bevitt színeket, akkor gyorsabban fog kikopni az egész munka a bőrödből és nem várhatjuk el tőle a tartósságot. Ha jóval később jössz korrekcióra, addigra a festékezett bőrréteg már nem ugyan ott lesz, hanem feljebb vándorol a bőr természetes kopása miatt és így az újabb festék réteg nem ugyanabba a rétegbe fog kerülni, hogy azt megerősítse, hanem mélyebbre. Így egy új festékezett réteget alkotva, ami szintén nem lesz elegendő önmagában, hogy tartósan, szép maradjon. Tehát ha kitolod a korrekciód időpontját, akkor magaddal tolsz ki!